De vraag

Wat is een goede behandeling bij HSP?

Volgens mij ben ik hooggevoelig. Ik word in mijn werk maar ook privé vaak overweldigd door alle prikkels en indrukken en voel heel veel. Hierdoor kan ik niet goed focussen op mijn werk en trek ik me vaak wat terug in gesprekken met vrienden of mijn partner. Ik heb dan stilte nodig om bij te komen. Helaas stuit ik dan op veel onbegrip. Dus hoe kan ik minder gevoelig worden?

Het advies

Expert

Anke Verhees

HSP, Leiderschap- en Relatiecoach

Je overweldigd voelen, moeite hebben met focussen en veel tijd nodig hebben om tot rust te komen; dat kunnen inderdaad allemaal gevolgen zijn van hooggevoeligheid (HSP). Maar liefst 1 op de 5 mensen wordt hooggevoelig geboren. Het is een genetische eigenschap die je niet kunt ‘genezen’ en waar dus ook geen behandeling voor is.

Maar gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Want hooggevoeligheid is juist ook een bijzondere kracht. Deze eigenschap zorgt er bijvoorbeeld voor dat je meer ingetuned bent, dingen dieper kan ervaren en je meer bewust bent van je omgeving. En daar kun je zowel in je werk als privé je voordeel mee doen. Als HSP merk je bijvoorbeeld foutjes en details op die iemand anders niet ziet en doorzie je sociale processen beter. HSP’s kunnen intens genieten van kunst, zijn empathischer en vaak ook creatiever.

Tijd voor jezelf

Tegelijkertijd moet je wel leren omgaan met de lastige situaties, zoals jij die beschrijft. Mijn advies is: oefen met een mindset-verandering. Als je langzaam maar zeker je hooggevoeligheid als een gave kunt gaan zien, kun je leren hoe je beter voor jezelf kunt gaan zorgen. Als je bijvoorbeeld veel voelt en tijd nodig hebt om dat allemaal te verwerken, creëer dan die tijd voor jezelf. Als je niet houdt van drukke omgevingen, ontmoet je vrienden dan op rustiger plekken. MIsschien is dat even wennen voor de mensen in je omgeving, maar de kans is groot dat die toch al iets doorhadden.

HSP omgaan quote

Je zult zien dat hoe meer jij je hooggevoeligheid accepteert, hoe makkelijker het wordt om het uit te leggen. Zeg bijvoorbeeld dat je je niet goed kunt concentreren als er veel lawaai is, terwijl je dat wel graag wilt. En vertaal het voor jezelf zo: wat heb jij nodig om op je best te zijn, en kun je uitleggen wat je daarvoor nodig hebt?

Fijn om HSP te zijn

Je zult merken dat je langzaamaan rustiger wordt vanbinnen als je jezelf gunt wat je nodig hebt. Hierdoor zul je minder overweldigd raken en ook de positieve kanten van HSP gaan ervaren. Het is niet altijd makkelijk, en zeker een proces. Maar het is ook prachtig om HSP te zijn, geloof me. Ik ben zelf ook HSP en zou het voor geen goud willen missen.

Wil je meer wilt weten over HSP of er eens over praten? Vind hier een HSP coach bij jou in de buurt.

coaching
hooggevoelig
hsp

Deel dit artikel: