De vraag

Ben ik extravert of toch introvert?

‘Ik dacht altijd dat ik een extraverte persoonlijkheid had, maar de laatste tijd twijfel ik daaraan. Ik vind het heerlijk om op pad te gaan in een klein gezelschap en een goed gesprek te hebben. Toch moet ik daarna mijn sociale batterij weer opladen, wat het beste gaat wanneer ik alleen ben. Het probleem is dat ik de neiging heb om mijn agenda vol te plannen met verschillende sociale activiteiten, waardoor ik snel overprikkeld raak. Hoe vind ik de balans tussen mijn introverte en extraverte trekjes?’

Het advies

Expert

Karolien Koolhof

Coach voor introverte professionals

Dit klinkt als een typische introverte uitdaging. Aan de ene kant wil je graag iets doen met vrienden (meer extravert gedrag), aan de andere kant heb je ook tijd voor jezelf nodig (meer introvert gedrag). De meeste mensen denken dat je als introvert niet sociaal kunt zijn, maar niets is minder waar. Laten we om te beginnen eens kijken wat nu precies de definitie is van introvert en welke eigenschappen daarbij horen. Ik omschrijf het als volgt:

Een introvert is iemand die oplaadt wanneer hij of zij alleen is. Hij of zij vindt het leuk om bij andere mensen te zijn, maar geeft daarbij de voorkeur aan kleinere gezelschappen. Een introvert heeft meer tijd nodig om op te laden, na te denken en dingen te analyseren dan een extravert.

Zoals je ziet, houden ook introverte mensen van gezelligheid, maar liever in een wat kleiner gezelschap. En daarnaast is het voor een introvert ook erg belangrijk om af en toe een moment te nemen om weer op te laden, wat introverten doen in hun eentje.

Net zoals je tijd plant voor sociale activiteiten, zul je als introvert dus ook tijd moeten inplannen om alleen te zijn. Omdat introverten van nature geneigd zijn om anderen meer ruimte te geven dan zichzelf, kan dat een uitdaging zijn.

Wat is het verschil tussen een extravert persoon en een introvert persoon?

Het verschil zit hem met name in waar iemand zijn energie vandaan haalt. Bij introverte personen is de binnenwereld het startpunt: daar keren zij naar terug wanneer hun energie op is. Zij krijgen energie van alleen zijn en hun eigen gedachten. Bij extraverte mensen is de buitenwereld het startpunt. Zij krijgen juist energie van andere mensen.

introverte extravert

Dat heeft alles te maken met hoe de hersenen van introverten en extraverten in elkaar zitten. Een introvert is veel sneller overprikkeld dan een extravert, waardoor een introvert eerder behoefte heeft aan een moment voor zichzelf.

Extraverte personen hebben veel behoefte aan contact met anderen, waardoor zij het juist moeilijk vinden om alleen te zijn. Zij maken over het algemeen gemakkelijk contact.

Hieronder staan een paar introverte en extraverte kenmerken beschreven:

Eigenschappen introvert:

 • Binnenwereld als uitgangspunt, veel nadenken
 • Interne energiebron
 • Gevoeliger voor prikkels dan extraverten
 • Graag alleen willen zijn
 • Moe worden van grote groepen mensen en social talk
 • Het moeilijk vinden om een gesprek te beginnen
 • Niet van praten houden
 • Zorgvuldig formuleren voordat je spreekt, bedachtzaam
 • Er niet van houden in het middelpunt van de belangstelling te staan

Eigenschappen extravert:

 • Expressief zijn, veel praten en hardop denken
 • Actiegerichtheid: doen gaat voor denken
 • Energie krijgen van interactie met anderen
 • Graag met veel anderen omgaan, het liefst in groepsverband
 • Qua inhoud graag de breedte ingaan
 • Onderhoudend zijn, makkelijk in contact, gezellig
 • Sociale vaardigheid hebben en goed zijn in netwerken

Kun je ook extravert en introvert tegelijk zijn?

Jazeker, dat noemen we ambivert. Je kunt introvert en extravert zien als twee uitersten. Een extreem hoge score op introversie of extraversie maakt je een introvert of een extravert. Maar niemand is echt honderd procent introvert of extravert. Wel heb je meestal net iets meer van het een dan van het ander.

Ambiverten hebben zowel introverte trekken als extraverte trekken. In bepaalde situaties vertonen zij meer introvert gedrag, in andere situaties extravert gedrag. Je bent dan dus een introverte extravert of juist een extraverte introvert.

Wees je ervan bewust dat het geen zwart-witbeeld is. We hebben allemaal introverte en extraverte kanten, maar bij de een hangt de weegschaal meer richting de ene kant en bij de ander juist meer richting de andere. Je opvoeding, de cultuur waarin je leeft en je genen hebben daar allemaal invloed op.

Is iets echt belangrijk voor je, dan kun je als introvert wel degelijk stretchen richting meer extravert gedrag en vice versa. Maar uiteindelijk zal je dat veel energie kosten en zal het ten koste gaan van je authenticiteit.

Hoe weet ik of ik introvert ben?

Ben je benieuwd of je introvert, ambivert of juist extravert bent? Daar kun je meer inzicht in krijgen door een Big Five persoonlijkheidstest te doen. Dat is een test die jou meer vertelt over hoe jij als mens in elkaar zit. Naast introversie vertelt de test je ook of je vriendelijk, open, emotioneel stabiel en georganiseerd bent.

Omdat extraversie zeker in de westerse wereld de norm is, kun je als introvert het idee krijgen dat je niet voldoet aan de standaard en dat je niet wordt geaccepteerd zoals je bent. Meer begrip van introversie kan dat puzzelstukje zijn dat verklaart waarom je je vaak zo anders voelt.

Het helpt je om jezelf beter te snappen en iets minder streng te worden voor die eigenschappen van jezelf die niet zijn zoals bij veel anderen. Het helpt je om je eigen kracht te vinden en jouw introverte kant ook op die manier te gaan zien.

 

Zo houd je als introvert je energie in balans

 • Reserveer tijd voor jezelf in je agenda
  Naast sociale activiteiten heb je als introvert ook tijd voor jezelf nodig om weer op te laden. Plan die tijd heel bewust in.
 • Zoek de diepte op in je werk en in de gesprekken die je hebt
  Introverte mensen houden van diepgang. Zorg dat je af en toe ongestoord de diepte in kunt gaan en zoek die diepte ook op in de gesprekken die je hebt met anderen.
 • Vind werk waarin je helemaal kunt opgaan
  Introverte mensen zijn vaak echte experts binnen hun vakgebied. Omdat ze graag de diepte opzoeken en ook goed in stilte kunnen werken, kunnen ze zich helemaal verliezen in hun werk. ‘Flow’ noemen we dat en daar krijg je als introvert echt energie van. Goed dus om daar de ruimte voor te vinden.
 • Wees lief voor jezelf
  Als introverte persoon ben je wellicht geneigd om het jezelf kwalijk te nemen dat je niet zo extravert bent. Maar daardoor ga je voorbij aan de mooie kant van introversie. Als introvert heb je namelijk een aantal heel waardevolle eigenschappen. Zo ben je mensgericht, kun je zaken diep analyseren, kun je goed observeren en ben je een goede luisteraar. Voor jou spreekt dat misschien voor zich, maar het maakt je als introvert echt uniek.

Samen aan de slag met jouw persoonlijkheid

Wil je graag meer weten over introverte, extraverte en ambiverte persoonlijkheden? Of zou je graag hulp willen bij het beter onderhouden van je sociale batterij? Neem dan contact met me op via mijn Coachfinder-profiel en ontdek dat je in vijf sessies je leven kunt veranderen. Of vind zelf binnen drie minuten een passende coach op Coachfinder via onze matchingtool.

 

ambivert
extraversie
extravert
introversie
introvert
introverte extravert

Deel dit artikel: