De vraag

Hoe creëer ik diepere verbinding met mijn partner?

Mijn partner en ik zijn een beetje uit elkaar gegroeid, zeker het afgelopen jaar. Het lijkt wel alsof we elkaar niet echt meer kunnen vinden, en dan wil ik wel heel graag. Hoe kan ik me weer oprecht verbonden voelen met mijn partner?

Het advies

Expert

Anke Verhees

HSP, Leiderschap- en Relatiecoach

Er zijn verschillende manieren om de verbinding met je partner te verdiepen. Ze vragen wel wat lef, maar zijn niet moeilijk toe te passen en je krijgt er heel veel moois – en echts! – voor terug. Ik noem de vijf meest effectieve manieren.

Maak tijd en ruimte voor elkaar

Irritaties, onbegrip, disconnectie, het gebeurt in elke relatie. Vooral in perioden dat we druk zijn en niet echt tijd maken voor elkaar. Als het wat minder goed gaat met je relatie, is het bovendien verleidelijk elkaar uit de weg te gaan en daarmee verbinding te vermijden. Zo kan je relatie verder verslechteren.

Om diepere verbinding te voelen moet je echt tijd en ruimte maken voor elkaar. Neem regelmatig samen een middag vrij, of praat met elkaar, elke dag. Vertraag even, laat de boel de boel, en geef elkaar de volle aandacht.

Verbind op een ander niveau

Er zijn drie levels waarop we connectie maken: praktisch, persoonlijk en relationeel. Ik zie vaak (en het gebeurt mezelf ook) dat mensen in het eerste level blijven hangen. ‘Wie doet de boodschappen?’, ‘Wanneer plannen we dit of dat?’. Praktische gesprekken zijn noodzakelijk, maar leveren je geen diepere verbinding op.

Daarvoor zul je op het persoonlijke level moeten verbinden, oftewel praten over wat er in jou en in je partner speelt. Je kunt bijvoorbeeld een ‘check in’ doen en even gaan zitten aan het begin van de dag om allebei een paar minuten te delen hoe het gaat.

Het relationele level kan jullie band verder verdiepen en gaat over: wat gebeurt er tussen jullie, in het moment? Zinnen die je daarvoor kunt gebruiken zijn: ‘Als je dat zegt, voel ik…’ of: ‘Als ik dit deel, ben ik nieuwsgierig wat de impact op jou is’.  Zo verweef je jullie ervaringen en leer je meer over jouw impact op je partner en andersom.

hoe creeer ik diepere verbinding met mijn partner quote

Neem verantwoordelijkheid voor jezelf

Als we geïrriteerd of getriggerd zijn, zeggen we vaak dingen als: ‘Maar jij doet altijd..’ of: ‘Jij doet nooit…’.* Natuurlijk is het lekker om je partner de schuld te geven van jouw rotgevoel. Maar daarmee schuif je de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel op hem/haar af.

Diepere verbinding met de ander begint altijd bij zelf voelen en ervaren. En vertel je partner vervolgens waarom jij geïrriteerd bent, of wat er bij jou speelt. Dat is niet altijd makkelijk, want spannend en kwetsbaar. Maar het levert ook heel veel moois op. Trust me.

* Tip: haal de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’ uit je vocabulaire, want als je mínder verbinding wilt, is dit een van de snelste manieren.

Check je aannamen

Herken je dit? Je partner trekt een bepaald gezicht, jij denkt te weten wat hij/zij denkt en jij speelt daar meteen op in. Binnen een paar seconden ben je bijvoorbeeld extra aardig aan het doen, omdat je denkt dat je partner boos is. Zonder dat je dit gecheckt hebt.

Aannamen kunnen functioneel zijn, maar ik kan je vertellen: meestal heb je het mis. Zeker als je elkaar al langer kent, kun je vaak de mist in gaan door in te vullen wat de ander denkt. Wil je diepere verbinding? Check elke aanname eerst bij de ander. Je zult gegarandeerd verrast worden.

Vier elkaar!

Hoe leuk is het om een compliment te krijgen. (En hoe snel vergeten we de ander complimenten te geven als het niet zo lekker gaat.)

Verzin geen onzin, maar denk echt na over wat je waardeert in je partner. Pro-tip: kun je het lekker specifiek maken? Doe dat dan, want dan landt het compliment extra goed. Bijvoorbeeld: ‘Toen ik moe en uitgeblust was, ging jij voor me ging koken. Dat was zo fijn!’ of: ‘Toen we naast elkaar liepen in het bos en jij mijn hand vastpakte, voelde ik me even zo gelukkig!’ Je zult zien dat dit een heel bijzonder effect heeft. En het mooie is, je kunt dit ook samen doen en gewoon over en weer gaan.

Wil je meer wilt weten over hoe je de verbinding (met je partner) kunt verdiepen? Dan kun je altijd gratis een vrijblijvende intake bij me boeken. Neem contact op met mij of vind een coach bij jou in de buurt die bij je past op coachfinder.nl.

Deel dit artikel: