De vraag

Ik heb eigenlijk alles, maar toch ben ik niet tevreden

Ik heb een leuke baan, een lieve man, een fijn huis en ik kan elk jaar op vakantie. Op papier loopt dus alles goed, maar toch voel ik me niet lekker. Ik ben prikkelbaar, heb last van kwaaltjes en heb een ontevreden gevoel. Ik voel me hier schuldig over omdat ik eigenlijk alles heb wat ik wil. Hoe kan ik me weer goed voelen?  

Het advies

Anke van der Vorst
Expert

Anke van der Vorst

Hoofd op stokjes 

Het lijkt erop als je lichaam je wat te vertellen heeft. Je denkt dat alles goed loopt, maar is dat wel écht zo? Je hoofd vertelt het één, je lichaam iets anders. Het is heel spannend om bij jezelf na te gaan of dat wat op papier zo goed loopt, nog steeds klopt voor jou. Hierbij is je lichaam van grote waarde: dat liegt nooit en houdt je niet voor de gek, zoals je hoofd dat wel kan doen. Maar hoe weet je nou wat je lichaam je wil zeggen? 

Leren luisteren naar je lichaam: hoe doe je dat? 

1. Neem elke dag even rustig de tijd om je lichaam écht te voelen. Bijvoorbeeld voordat je je dag begint of als je gaat slapen. Een geleide bodyscan kan je hierbij ook helpen. Op internet zijn verschillende voorbeelden te vinden.

2. Neem de signalen van je lichaam serieus. Welke behoefte schuilt er achter?

3. Neem de verantwoordelijkheid om zorg te dragen voor je behoeften. Misschien wil je meer sporten, meer rust, duidelijker je grenzen stellen of verlang je naar meer inspiratie of creativiteit. Organiseer het voor jezelf! 

goed voelen quote

Echte wijsheid 

Als je hoofd en je lichaam samenwerken ontstaat echte wijsheid. Je gebruikt dan de kwaliteiten van jouw lichaam én je verstand. Pas dan kan je met jouw hele “zijn” regie voeren over jouw persoonlijke en zakelijke leven. Je leeft dan je leven “van binnen naar buiten” in plaats van “van buiten naar binnen”. Dit wil zeggen dat je je niet meer laat leiden (of zelfs lijden) door anderen, maar dat je je omgeving tegemoet treedt vanuit jouw persoonlijke kracht.  

Vind je het toch lastig om op eigen kracht de taal van jouw lichaam te leren verstaan en hier je voordeel mee te doen? En vind je het fijn hier begeleiding bij te krijgen? Je bent van harte welkom om vrijblijvend contact op te nemen om je vraag te bespreken. We verkennen samen hoe jij je hoofd en je lichaam meer met elkaar kan verbinden en jouw eigen wijsheid kan vinden. Neem contact op via mijn Coachfinder-profiel of vind zelf een coach via Coachfinder. 

Deel dit artikel: